Имотите в Квартал Банево и историята на минералните бани в района

Имоти в Банево: Историята на Бургаските минерални бани

Квартал Банево е известен преди всичко с близостта си до Бургаските минерални бани. Неслучайно все повече инвеститори желаят да вложат парите си в придобиването на имоти в Банево. Нека разгледаме по-подробно историята на Бургаските минерални бани, от които кварталът е отдалечен само на 1 км.

История на минералните бани

Разположението на Банево ви предоставя изключителното предимство да закупите имот в близост до Бургаските минерални бани. Тук са били древните римски бани на Акве Калиде, предшествани от тракийското светилище на трите нимфи. Император Траян нарича района Анхиало и го благоустройва с обществени бани, към които има два големи басейна с лековита минерална вода. Оттук минавал римският път Виа Понтика. В последствие през ранното средновековие мястото било наречено Терма или Термопол по времето на българския хан Тервел.

След смъртта на цар Калоян, тази местност бива завзета от латинския император Анри Фландърски, а неговият пълководец го преименува на Ла Ферме.

Бургаските минерални бани в наши дни

Историята на тези бани са наистина удивителни, тъй като през хилядолетията много владетели са се борили за тази територия именно заради възможността да се лекуват в минералните извори.

Тук през 2012 г. започват археологически разкопки, които откриват много неща за историята на древния град. Артефактите, събрани по време на тези разкопки, са изложени в реставрирания музеен комплекс в района, който е открит през 2015 г. Той включва банята, построена по време на Сюлейман Великолепни, докато България е била под османско владичество. Посетителите могат да се насладят на мултимедийна програма, както и на прозрачната сцена, която има стъклен под точно над разкопките и разбира се да опитат от чешмите с минерална вода, която лекува болести.

Популярността на Банево имоти

Днес Бургаските минерални бани представляват целогодишен балнео-курорт, всички комуникации на който са свързани с централната част на града – железопътна линия, автобусна линия, магистрала.

В курорта през всеки сезон, независимо от времето навън, се предлага лечение на най-различни заболявания – фрактури на кости, нервна система, гинекологични заболявания, болести на опорно-двигателния апарат, стари травми и други. Освен балнеолечение, на разположение на пациентите е плаж с хидротермални басейни. Неслучайно тук пристигат хора от всички краища на света, за да се лекуват. Това спомага имотите в Банево да стават все по-популярни у нас и в чужбина.